x

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami!

534 048 438

793 333 392

polskiesolitery@gmail.com

Jagoda kamczacka - różne odmiany

Lonicera caerulea 'Kamtschatica'

  Forma: Krzew liściasty

  Wysokość w sprzedaży: 0,30 m

  Wysokość docelowa: 2,50 m

  Stanowisko: Słoneczne / półcieniste

  Pokrój: Rozłożysty / krzaczasty

  Wilgotność gleby: Umiarkowanie wilgotna 

 Rodzaj gleby: Ogrodowa / żyzna / pH lekko kwaśne 

 Barwa liści/igieł: Zielona

 Termin kwitnienia: Kwiecień

 Barwa kwiatów: Żółto-biała

 Owoce: Jagody

12,96 zł

64997 Przedmioty

Stan: Do wyczerpania zapasów

  • Kalinka
  • Leningradskij Velikan
  • Zojka
  • Duet
  • Balalaika
  • Morena
  • Wołoszebnica
  • Czelabinka
  • Amfora
  • Wojtek
  • Nimfa
  • Sinogłaska
  • Siniczka

Opis Jagoda kamczacka - różne odmiany

Wysokość w sprzedaży od 0,31 m do 0,60 m
Pora kwitnienia Wiosna
Terminy zbiorów Wczesne
Barwa kwiatów Kwiaty dwubarwne

Więcej informacji

'Wołoszebnica'

Odmiana rosyjska, niezwykle mrozoodporna, wyrastająca do 2 m wysokości, bardzo plenna, wczesna, owocuje na początku czerwca. Owoce granatowe, z lekkim nalotem, słodkie i sporej wielkości.

'Czelabinka'

Odmiana ta ma owoce o długości ok. 16 mm i średnicy ok. 8 mm, o średniej wysokości drzewa.

'Kalinka'

Średniowczesna odmiana, o owocach dojrzewających na początku czerwca.

'Bałałajka'

Odmiana o niebieskofioletowych, smacznych owocach, pojawiających się w maju-czerwcu.

'Amphora'

Odmiana o bardzo smacznych, słodko-kwaśnych owocach, dojrzewających na początku czerwca, mrozoodporna, długowieczna, plonuje w 2.-3. roku po posadzeniu.

'Duet'

Duży owoc, wczesna, bardzo plenna odmiana, o owocach dojrzewających pod koniec maja.

'Wojtek'

Wczesna odmiana, mrozoodporna, długowieczna, bardzo plenna, polska, o smacznych, słodko-kwaśnych owocach, dojrzewających pod koniec maja. Zaczyna plonować już w 2.-3. roku po posadzeniu, osiąga wysoki plon z krzewu - 6-8 kg.

'Morena'

Krzew o smacznych owocach, posiadających silne właściwości zdrowotne i lecznicze. Owoce granatowo-niebieskie, cylindryczne, o długości do 3 cm, słodkie, lekko kwaśne. Siła wzrostu w zależności od odmiany od 1 do 2 m. Owocuje bardzo wcześnie na końcu maja. Owoce posiadają właściwości wzmacniające, antyseptyczne i odtruwające, a dzięki zawartości antocyjanów, których owoce zawierają do 1400 mg / 100 g wiążą szkodliwe dla organizmu wolne rodniki, wspomagając organizm w walce z chorobami nowotworowymi. Tymi cechami znacznie przewyższają znaną z dobroczynnych oddziaływań borówkę amerykańską. Odmiana ta jest bardzo dobrym zapylaczem.

'Leningradskij Velikan'

Duży owoc, bardzo smaczny, wczesna, bardzo plenna odmiana o owocach dojrzewających pod koniec maja.

'Nimfa'

Odmiana rosyjska, o bardzo smacznych, słodkich owocach, aromatycznych, które owocują na przełomie maja i czerwca, mrozoodporna, długowieczna, plon owoców 2 kg z rośliny.

'Sinogłaska'

To odmiana pochodząca z Syberii, niezwykle odporna na mróz, łatwa w uprawie. Ma duże, deserowe owoce, o cylindrycznym kształcie, bardzo smaczne.

'Zojka'

Odmiana średniowczesna, silnie rosnąca, o dużych, słodkich owocach, smacznych, dojrzewających w maju-czerwcu.

'Siniczka'

Odmiana rosyjska, mrozoodporna, o bardzo dobrych, słodko-kwaśnych, aromatycznych owocach, dojrzewających na przełomie maja i czerwca. Owoce owalne lub jajowate, o nierównej powierzchni, ciemnoniebieskie, pokryte woskowatym nalotem.

Jagoda kamczacka - to bardzo popularny krzew, który dorasta do wysokości 1,50-2,00 m i podobnej średnicy. Owoce o smaku kwaskowo-słodkim. Czym później zbierane owoce, tym stają się słodsze. Nadaje się do bezpośredniego spożycia, na przetwory lub do krótkiego przechowywania. Jagody mają właściwości ogólnie wzmacniające, antyseptyczne, wspomagające w leczeniu wielu chorób i odtruwające organizm ze związków metali ciężkich. Napar z suszonych kwiatów działa hamująco na rozwój wirusów i bakterii. Aby zwiększyć plony, należy posadzić obok siebie 3-4 różne odmiany jagody kamczackiej. Roślina wyjątkowo odporna na wszelkie choroby i mróz (krzewy znoszą temp. do -35 stopni, kwiaty tolerują przymrozki do -6 stopni Celsjusza). Najlepiej rośnie i owocuje na glebie próchniczej, lekko kwaśnej (pH 5,5 - 6,0), na stanowisku słonecznym. NIE WYMAGA OCHRONY ŚRODKAMI CHEMICZNYMI.

Produkty powiązane