x

Masz pytania?

Skontaktuj się z nami!

534 048 438

793 333 392

polskiesolitery@gmail.com

Producenci

Opinie klientów ( 17 )
(5,0/5)

Dodano przez Lubowiecka,
Jestem zachwycona. Wspaniała, profesjonalna obsługa. Duże zdrowe rośliny, dobrze zapakowane do w ...
18-04-2019
Dodano przez Mariusz,
Zdrowa,zadbana,ładna sadzonka czereśni odm.Tamara.Bezproblemowy kontakt ze sklepem.Ekspresowa prze ...
07-10-2018
Zweryfikowano
Dodano przez Jolanta,
Gorąco polecam. Profesjonaliści. Kontakt ze sklepem super. Drzewko doskonale zapakowane dotarło b ...
25-09-2018

Kalkulator przybliżonego kosztu dostawy

Program oblicza szacunkowy koszt transportu do Państwa domu. Uwzględniamy tutaj okazy których nie przewozi kurier ze względu na ich gabaryty, bądź zakupy wielu roślin. Zapraszamy do kontaktu w celu dokładnej analizy kosztów transportu pod numerem: 534-048-438 oraz adresem email polskiesolitery@gmail.com

* Pola wymagane

Anuluj lub 

Berberys w ogrodzie, kuchni i domowej aptece

Opublikowano: 2019-01-10 15:41:47
Kategorie: Poradnik

Berberys pospolity, kwaśnica – Berberis vulgaris

Ciernisty, gęsty krzew o wysokości do 3 metrów. Jego żółte, drobne kwiaty są zebrane w grona. Dojrzewające we wrześniu, październiku wydłużone,  jadalne owoce o kwaśnym smaku są czerwone, lśniące.

Berberys ma niewielkie wymagania glebowe, jest odporny na mróz, dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych i półcienistych.

W ogrodzie, jako nieformowany żywopłot, może stanowić skuteczną ciernistą zaporę, dobrze prezentuje się w grupach i pojedynczo, jako soliter.  Jest odporny na warunki miejskie.

Niniejszy tekst nie jest poradnikiem medycznym. Stosowanie berberysu w kuracjach leczniczych wymaga uzgodnienia z lekarzem.

Cała roślina wykazuje właściwości lecznicze. Stosowano ją już w starożytnym Babilonie i Indiach oraz średniowiecznej Europie.

Do przetwórstwa nadają się przed wszystkim owoce odmian bezpestkowych np. ‘Profesor Sękowski’. W smaku przypominają czerwoną porzeczkę, mają przy tym głębszy aromat. Dojrzewają jesienią, kiedy wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, a jesienne i zimowe chłody oraz krótkie dni sprzyjają spędzaniu czasu w domach przy filiżance herbaty z konfiturą.

Owoce pobudzają apetyt, poprawiają trawienie, przyspieszają przemianę materii, mają korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, są środkiem żółciopędnym i moczopędnym oraz pomocnym w stanach zapalnych błon śluzowych. Sporządzane z nich napoje witaminowe działają przeciwgorączkowo, są korzystne w stanach grypowych, przy przeziębieniu, anginie i bólach głowy. „Herbatkę” z owocowego suszu stosuje się w czasie wiosennego zmęczenia, a wino pomaga przy zaparciach. Niedojrzałe owoce używano w kuracjach odwykowych od morfiny, a zewnętrznie na owrzodzenia wywołane przez pierwotniaki.

Są powszechnie stosowane w kuchni irańskiej. Kraj ten jest największym producentem suszonych owoców berberysu. 

Uwaga! Przetworów z berberysu nie można jednak spożywać przez dłuższy czas z powodu berberyny, alkaloidu odkładającego się w sercu, wątrobie i trzustce.

Napary i odwary z liści mają korzystne działanie przy dolegliwościach wątroby (kamnica pęcherzyka żółciowego), pobudzają pracę śledziony, są pomocne w chorobach serca i układu krążenia (obniżają ciśnienie krwi), dla kobiet po porodzie (działają przeciwkrwotocznie), ponadto  wykazują właściwości  przeciwnowotworowe, bakteriobójcze. 

Uwaga!  kora korzeni berberysu jest trująca.

Konfitura

Owoce i cukier w stosunku objętościowym 1 : 1 przekręcić przez maszynkę i podgrzewać z niewielką ilością wody na wolnym ogniu do zagotowania. Następnego dnia ponownie zagotować, wymieszać i odstawić do wystygnięcia. Powtórzyć tę czynność jeszcze 2-krotnie. Gorącą konfiturę włożyć do czystych słoiczków i zakręcić.

Przecier

1 szklankę owoców i 0,5 szklanki cukru przekręcić przez maszynkę. Przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić suchym wieczkiem. Przechowywać w lodówce. Wytrzymują bez pasteryzacji do końca grudnia. 

Sok

Owoce ugotować w małej ilości wody. Ostudzone przetrzeć przez sito i jeszcze raz zagotować. Przelać do butelek lub słoiczków. Sok bez dodatku cukru nie fermentuje, nie trzeba więc go pasteryzować.

Podziel się